Szervezd meg az életed!

Ryder Carroll, a Bullet Journal megalkotója hosszú időn át szenvedett az időhiánnyal és nem érezte magát elég hatékonynak a feladatai elvégzésében. Több határidőnaplót is kipróbált, de egyikkel sem sikerült a kívánt hatást elérnie, ezért kísérletezni kezdett -- így alkotta meg a saját struktúráját, jelöléseit a naplóvezetéshez, mellyel végre sikerült leküzdenie szétszórtságát és teendőire koncentrálnia.

A módszer olyannyira jól működik, hogy Ryder több ezer követőre tett szert általa, akik között nincs két olyan, aki egyformán vezetné a naplóját ­– ez benne az egyik legfőbb pozitívum: mindenki saját magára szabhatja, úgy alakíthatja, ahogyan leginkább megfelel a céljainak. Hozzáadhatunk oldalakat, és kihagyhatjuk, ami számunkra nem fontos. A naptár funkció mellett sokan ebben a füzetben élik ki kreatív mivoltukat: rajzolnak, festenek, vagy egyszerűen matricákkal dobják fel a tervezőt. Különböző plusz oldalakat adhatunk hozzá: az iskolások órarendet, számonkérések időpontjait. De kiegészíthetjük a hobbira vonatkozó oldalakkal is: könyves várólista, kívánságlista; filmek listája, amiket megnéznél; ajándékötletek vagy születésnapok dátumai. Nyomon követhető vele az egészséges életmód: mozgás, alvás, vízivás gyakorisága. Felnőtteknek segítség lehet a menütervezésben, a havi takarítás ütemezésében. Határt csak a kreativitásunk szabhat.

A résztvevők megismerhetik közelebbről a módszert, megtudják majd, hogy mit jelent a jövő-, havi vagy a napi tervező. Bemutatom a Ryder által kidolgozott jelöléseket. Tippeket adok, hogy milyen extra oldalakkal egészíthetjük ki, szabhatjuk még inkább személyre a naplónkat. Mutatok jónéhány ötletet, hogy hogyan lehet még kreatívabb a füzetünk. Elkészítjük saját 2024-es naptárunkat, követve a Bullet Journaling elveit, hogy használatával minél többet hozhassunk ki a jövő évből.

Korosztály: 10 éves kortól

Előzetes regisztráció: gyermekkonyvtar@veresegyhaz.hu