Homo sapiens: volt, van, lesz?

 

Gondolatok a totálisan megváltozott világról

  • Yuval Noah Harari, korunk egyik meghatározó véleményformáló gondolkodója pár éve azt állította: az emberiség megoldotta nagy feladatait. Uralja az éhség, a betegség és a háború évezredes kihívásait. Tévedett Harari? 
  • A globalizáció egyértelműen felmutatta a lehetőségeit de az utóbbi években egyre inkább a kockázatait is. Hazánkban sokan azt remélik, nemzetállami szinten kell és lehet kezelni a kihívásokat. Van erre esély vagy fordítva ülünk a lovon?
  • Az emberiség XXI. századi  átalakulásának alap élménye a “kell” társadalmából a “lehet” társadalmába való átmenet: ha mindent lehet, akkor ki vagy mi állíthat meg bennünket?
  • Az ember a mesterséges intelligencia fejlődésével, a globális “agymosó" média hálózatok hatására elveszti önmagát. Valóban elmosódott, identitás nélküli biorobottá válunk?
  • Jordan Peterson kanadai pszichológus, napjaink másik “megmondó embere” arra a következtetésre jutott sok évtizedes tudományos munkássága során hogy az emberiség múltját és jövőbeli kihívásait legjobban a Biblia metanarratívája mentén lehet értelmezni. Talán akkor mégis a kétezer éves keresztény üzenet tartogatja számunkra a jövőnkkel kapcsolatos választ?