Mesél az erdő – ismerd meg jobban a titkait!

 

Kevés megnyugtatóbb és lelket feltöltőbb tevékenység akad, mint egy hétköznap délutáni séta a természetben, vagy egy hétvégi kirándulás. Azonban legyen szó könnyed családi programról, vagy hosszabb, szabadban eltöltött testmozgásról nem árt kicsit jobban megismerkedni az erdővel. Ahogyan egy kedves meghívás esetén is felkészülünk a vendégségbe menetelre, ugyanúgy a vadonba is látogatóként megyünk, az ott élő megannyi állat és növényfaj otthonába, így nem árt némi ismeretet szerezni róla. Még a felnőttek számára is számtalan zavarba ejtő kérdés akadhat, amire nem mindig tudjuk a választ – Miért bőgnek a szarvasok ősszel és hol hallgathatjuk őket? Melyik állatnyom mit jelent? Mi az oka, hogy akár a házak között is találkozhatunk vaddisznókkal, rókákkal? Mit jelent az, hogy egy terület természetvédelmi oltalom alatt áll? Valóban szükség van erdőgazdálkodásra és vadgazdálkodásra? Mit jelentenek a különböző turistajelzések? Hogyan tájékozódhatunk a térkép segítségével? Mit érdemes magunkkal vinni a hátizsákban? Hogyan öltözzünk fel egy túrára, miként válaszunk lábbelit, ruhát? Milyen felfedezésre érdemes, történelmi és természeti kincsek rejtőznek a főváros közelségében?

"Bori Bianka"

Többet között ezekre a kérdésekre is mind választ kaphatnak azok, akik csatlakoznak a veresegyházi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban tartott, Mesél az erdő előadássorozathoz. Egyfajta családias hangulatú, interaktív, baráti beszélgetésekkel és hasznos tippekkel tarkított útmutatás ez, ahol szeretném megosztani a több mint nyolc éves túrázó múltam tapasztalatait, fűszerezve a gödöllői Szent István Egyetem, új nevén MATE vadgazda mérnök szakán és a későbbi munkám során szerzett tudással, vadbiológiai érdekességekkel. Az előadás sorozat méltó zárásaképpen pedig egy közös, vezetett túrára invitálom az érdeklődőket.
Ha kedvet kaptatok csatlakozzatok hozzánk, és ismerjük meg együtt jobban a környezetünket!
Az előadások minden második héten csütörtökön, 18:00-kor a veresegyházi Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban lesznek hallhatók, és mivel különböző, önmagukban is érdekes témák, a becsatlakozás bármikor lehetséges!
Támogatói jegy: 1000 Ft/fő
(A vezetett túrán a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a bori.bianka1996@gmail.com e-mail címen, június 17-ig)

Bori Bianka


Témák:

  1. Március 31. – Erdő-mező lakóinak élete
  2. Április 14. – Az élőhely védelem és gazdálkodás
  3. Április 28. – Városokba beköltöző vadfajok - Mit tehetünk? Mi az oka?
  4. Május 12. – Kirándulás az erdőben – turistajelzések, tájékozódás a térképen, viselkedési szabályok
  5. Május 26. – Mit vegyünk fel, vagy vigyünk magunkkal? – felszerelés és öltözet
  6. Június 9 – Természeti kincsek a főváros közelségében (túratippek és ötletbörze)
  7. +1 közös, vezetett túra a gyönyörű nyári Börzsönyben, előreláthatólag június 25-én, szombaton