A Zene világnapja

"Yehudi Menuhin"
Yehudi Menuhin

A zene világnapját 1975 óta ünnepeljük minden október 1-jén. Az ötlet Yehudi Menuhintól, egy világhírű hegedűművésztől származik, aki azt mondta, hogy "meg kell becsülnünk a csöndet, az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat."

A zene körülölel bennünket! Zenéje van a természetnek! A szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei és sorolhatnánk. De zenéje van a tárgyaknak is! Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak „csengetése”, de még a telefonunk billentyűzete is ad olyan hangokat, amit zenének nevezhetünk.

Tehát megállapíthatjuk, életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, eszköze, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Az ősember is zenélt a maga módján. A zene első megnyilvánulása az ember életében a nevetés és a sírás, majd különböző eszközöket használt a ritmus kifejezésére. Később már nemcsak a ritmushangszerek voltak jelen, hanem sípok és kezdetleges furulyák is. Így kezdődött a zene és a hangszerek fejlődése, ami napjainkig tart.

És most jöjjön a játék!

Az alábbi képen látható "szótengerben" elrejtettünk jó pár zenével kapcsolatos szót. Keressetek meg közülük minél többet, s küldjétek el nekünk e-mailben!
(Ha rákattintotok a képre, akkor nagyobban is nézhetitek, akár ki is nyomtathatjátok.)

"A zene világnapja"

A megfejtéseket 2021. október 29-éig küldhetitek be a gyermekkonyvtar@konyvtar.veresegyhaz.hu címre. A legtöbb helyes megfejtést beküldő játékosok közül az öt leggyosabbat ajándékkönyvekkel jutalmazzuk.