Montmartre-i szerelmes levelek

Author
Nicolas Barreau

Egy üdítően friss, romantikus regényt tart a kezében az olvasó. Ez a regény annyira szívbemarkoló, annyira pozitív, amennyire a haláltól ez valamelyest elvárható. 

A történet fonala ismerős. Mintha láttunk volna már olyan filmet, ahol a főhős korán elveszíti szeretett párját és annak halála után nem vagy nagyon nehezen tud visszatérni a mindennapokba. Julien kisfiával marad egyedül az élők között, míg Héléne 33 évesen, súlyos betegségben meghal. Vajon lehet-e élni a szeretett nő nélkül? Érdemes-e megküzdeni a fájdalommal vagy hagyni kell, hogy leterítsen bennünket? Ez a megválaszolandó kérdés.

A hihetetlenül bölcs feleség csak annyit kér, hogy halála után, férje a  írjon neki 33 szerelmes levelet, hisz az írás amúgy is kenyere. Bár a halál nem egy vígjáték, a férj eddig ennek írásában jeleskedett. Így igen nehezen indulnak el a sorok. 

Még itt sem mond sok újat a történet, mert láttunk már hasonlót, de abban különleges könyv sodrása, ahogy magunk előtt látjuk a férfi szenvedését, a küzdelmét önmagára találásában. Hosszú idő múlik el, mire megtapasztalja, az élet banális közlendőjét az itt maradottaknak. Bármilyen egyszerűen is hangzik, nem áll meg a Föld forgásában.

Mindenki továbbra is teszi a dolgát, szeret, gyászol, dolgozik, és új barátságokat köt. 

Mindezek mellett Julien kisfia is példát mutat az élőknek. A maga négy évével igyekszik úgy megélni a veszteséget, ahogy erre csak egy gyerek képes. Mindig mindenben látja, érzi az édesanyját, de pontosan tudja, hogy már az angyalok közt van. 

Az apa, az író keményen küzd a veszteség gondolatával. Számára a szeretett nő továbbra is valóságos, és kínzó gondolataiban akkor ölt újra testet, amikor a neki írt levelek, amelyeket a sírköves által készített ki rekeszbe helyez, egyik napról a másikra eltűnnek. Helyükön apró ajándékok maradnak. Minden egyes tárgy egy jel, egy útmutatás a boldogsághoz és szerelemhez, ami ott van a közelünkben, csak ki kell nyitni a kaput és be kell lépni hozzá.

Az emberi szív mégis nehezen nyílik, pedig nagyon sok rekesze van, mégsem akarjuk a legtöbbjüket kinyitni. 

Aki viszont bátor és kíváncsi, nem hagyhatja ki ezt a könyvet. Egyszerűségében és romantikus gondolatfonalában sem válik giccsessé. Öröm lesz az olvasása. 
Szívből ajánlom. 

Imre Hilda