Hedy Lamarr az egyetlen nő

Author
Marie Benedict

 

„Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan álljon, és nézzen bután.”

Hedwig Eva Maria Kiesler neve nem sokat mond még azoknak sem, akik a filmvilágban jártasak. Hollywood színésznői közül mégis kiemelkedik egy csodálatos nő, aki varázslatos szépségével, kisugárzásával elbűvölte a nézőket a múlt század közepén. Barnahajú volt, nem szőke és kék szemű, mint a filmgyári színésznők többsége. Emiatt nem biztos, hogy megmaradna az emlékezetünkben, de ha ma azt mondom wifi, akkor mindenki tudja, miről beszélek. 

Egy szépséges nő, aki amellett, hogy színésznőként kivételes külsővel rendelkezett, végtelenül művelt és okos is volt. Egy nő a filmezés illúziógyártotta világában, sőt bármilyenben, aki technikai találmányokkal foglalkozik, valóban ritka, mint a fehér holló. 

Hedwig Kiesler igen kalandos életutat futott be, amíg Hedy Lamarrá változott. Vérbeli színésznő, aki képes férjhez menni az erősen nácibarát osztrák fegyverkereskedőhöz, csak hogy mentse a szüleit és önmagát. Ausztria a pokol tornácán imbolyog 1937 körül, majd el is nyeli a borzalom, amikor is egy látszólag semmi kis nő, egy dekoratív filmgyári kellék, elhagyva hazáját, férjét, az Egyesült Államokba szökik. 

Ez a könyv nem csak attól különleges, hogy soraiban elmerülve szinte beleolvadunk Ausztria Anschluss előtti végnapjaiba, hanem tanúi lehetünk annak, mit tesz egy erős, becsvágyó asszony, aki a II. világégés előtt, arisztokraták, befolyásos politikusok és gyárosok között csak láthatatlan feleség lehetett. 

Amerika, a végtelen lehetőségek hazája befogadja őt, igaz kissé hamis, kissé álszent módon. 

Hedy Lamarr komoly ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről és a torpedókról és arról is, mennyire megbízhatatlanok. Szomszédjával, George Antheil-lal, a zongorista zeneszerzővel megalkotják az egyidejű frenkvenciaváltás elméletét, aminek alapján a mai wifi működik. 

A könyv egy izgalmas, bátor nő életútja, aki nem volt rest tenni azért, hogy a férfiak uralta technikai világban nagy ritkán a nők is érvényesülhessenek. Remek példája a kivételnek, ahol kiderül, a szép nők is lehetnek okosak, még ha a klisék nem ezt sugallják. 

Elképesztő és valós történet egy nem mindennapi nőről, aki ma is ezrek példaképe lehet.