Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

 

A cím volt az, ami elsőként megragadott.

A család szent, sérthetetlen, zárt kör, legtöbbször nem szivárognak ki a titkok. A család bezár, védelmez, segít, ösztönöz, meleg burokban tart. Így lenne jó, ha igaz lenne. Akkor mi lehet egy olyan könyvben, amely ily módon figyelmeztet? 

Péterfy Novák Éva könyve bátor könyv. Bátor írónő írja le azokat a dolgokat, amelyeket sokan sokszor eltagadnak, elhallgatnak vagy, ha megtudnak, próbálnak elfelejteni. A családon belüli erőszak, a vérfertőzés nem könnyű téma.  Ma is nagy merészség írni erről, mert hiába élünk a 21 században, vannak kimondatlan gazságok, amelyeket egy család magával hurcol, elhazudik vagy egyszerűen letagad. Vannak olyan szörnyű tettek, amelyekre nem keresnek magyarázatot, egyszerűen nem hiszik el, és ha egy gyerek ebben a mérgező légkörben nő fel vagy belebetegszik, vagy hozzáidomul. 

Az írónő főhőse olyan szenvtelenül, olyan kritikátlanul éli meg a gyerekkora zaklatását, mintha természetes lenne. Megrázó, ahogy ezekről nyilatkozik, ahogy ezeket kezeli. Egyszerű szavakkal, még egyszerűbb tényekkel meséli el, miként nő fel egy ilyen családban. 

Ezt a könyvet nem lehet borzongás, enyhe hideglelés nélkül olvasni. Nem lehet letenni, mert közben arra gondol az ember, hogy odafutna, segítene, kiáltana, hogy nem szabad, elég legyen, ez borzalmas, ez égbekiáltó bűn. A főhősök pedig eközben úgy élik a hétköznapokat, hogy megtanulják elviselni a borzalmakat. A közöny köpönyegéből jókora szeletet terítenek magukra. 

Az olvasó bensője pedig remeg, tiltakozik, de nem tudja letenni a könyvet. Az írónő olyan remek módon bontogatja a bűn kötését, hogy a szálak, amelyekből eddig egy gubancot láttunk, lassan elkezdenek kioldódni.  

Nehéz elhinni, hogy a bűnösök köztünk élnek, hogy azok a szeretteink bántanak, akikben megbízunk, akiknek a legjobban kellene szeretniük bennünket. De nem bűnben, hanem tisztán, szépen. 

Nem olyan könyv ez, amit két héten belül elfelejtünk. Szerencsére. Bátor szívvel ajánlom azoknak, akik szembe mernek nézni a társadalom álságos oldalával és reakcióival. 

Imre Hilda